Stora shoppingguiden

I den här shoppingguiden tipsar vi om intressanta butiker i Jokkmokk som verkligen är värda ett besök. Lilla Jokkmokk bjuder på så många olika upplevelser, oavsett vad du är ute efter, och shopping är en av dem. Här finns små trevliga butiker du inte hittar någon annanstans.

Många av upplevelserna och sevärdheterna i Jokkmokk präglas och influeras av den samiska kulturen. Designbutiken Stoorstålka bjuder på ett unikt utbud av heminredning, ullfiltar, ullsjalar, kläder, garn, bandvävning och mycket, mycket mer. Det är den ultimata butiken för dig som söker en present eller något att piffa till vardagsrummet med. Deras vävningskit lockar kunder från hela världen — ett bevis på att Stoorstålka är något alldeles extra. De har öppet 10:00–17:00 på vardagar och 10:00–14:00 på lördagar. Vi rekommenderar starkt att du kikar in där!

Care of Gerd tillverkar naturlig och ekologisk hud- och hårvård i Jokkmokk. Under marknadsdagarna brukar kön vara lång till fabriken, något som kan liknas vid en sorts vallfärd. För även Care of Gerd är ett internationellt fenomen och deras produkter säljs i länder som Japan och Belgien. Affärsidé bygger på att använda lokala örter och bär och förädla dem till lyxig kosmetika. Så passa på att unna dig något fint när du är där. Det förtjänar du! De har öppet vardagar 10:00–17:00.

Anrika Jokkmokks tenn har tillverkat smycken och ljusstakar sedan länge. De vackra föremålen — som smids i material som silver och guld — har sina rötter i samisk kultur. Allt tillverkas på plats i Jokkmokk av de skickliga hantverkarna som jobbar där. Varför inte ta chansen och köpa den fantastiskt fina Jokkmokksringen? Helt klart en av butikerna i Jokkmokk värd ett besök. Öppet vardagar 06:30–16:00.

Om du är ute efter äkta samiskt hantverk, duodje, bör du göra en visit hos Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji. Det är bara en kort promenad till deras butik från Åsgård. De har över hundra samiska slöjdare, konsthantverkare och designers representerade i butiken, både traditionell samisk slöjd och modern samisk design. Även böcker och musik finns till försäljning. Se aktuella öppettider på deras hemsida!

Fjäll- och samemuseet Ájtte är inte bara en häftig upplevelse på grund av utställningarna. I deras museibutik hittar du ett välsorterat utbud av presenter, slöjd, hantverk, inredning, böcker, souvenirer och kläder. Tätt intill finner du även deras fina restaurang med mycket gott på menyn. Se hemsidan för aktuella öppettider!

För mer shoppingtips, klicka dig in här.

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Mer att utforska!

Restauranger i Jokkmokk — en guide

Om du just har anlänt till ditt boende, och är urhungrig, söker du säkert efter passande restauranger i Jokkmokk. Det finns ett förvånansvärt brett utbud

Bästa badplatserna — tre tips

En lista över de bästa badplatserna i Jokkmokk är inte komplett om en inte nämner Kalkstensbrottet, det gamla dagbrottet som fyllts med vatten och numera